Melyik a jobb? Gyerekkel utazni vagy nélküle?

Egy egy örök kérdés, amire nincs jó válasz. A férjemmel elég határozott véleményünk volt erről még a terhességem során: visszük magunkkal mindehová. Akkor még nem tudtuk, mik ennek a hátulütői. Úgy képzeltük, hogy betesszük a babakocsiba és egész nap ott lesz majd, nézelődik boldogan és arra megyünk, amerre szeretnénk. Na persze… 

Néhány hónapos koráig így is volt. Sokat sátáltunk, elmentünk bevásárolni, étterembe, szállodába. Hiszen egy kisbabának teljesen mindegy, hol van, nekünk viszont nem.


Akkor kezdtek bonyolódni a dolgok, amikor mászni kezdett, ez nálunk pontosan 6 hónapos korában volt. Onnantól kezdve alig lehetett bírni vele. A babakocsiban – ha ébren volt – nem bírt ki egy fél óránál többet. A szállodában szétszedte a berendezést, az autóban is sokat elégedetlenkedett. Nem lehetett egy helyben tartani, de ez természetes is. A mászós kor azért is nehéz, mert még nem tudod akárhol elengedni. A szállodában még had’ másszon, de mondjuk Velence főterén vagy a kavicsos horvát strandon nem fogod tudni letenni a földre.
Amikor elkezd stabilan járni, minden könnyebb lesz. Akkor már bárhol ki tudja szaladgálni magát és élvezi, ha idegen helyen vagytok és sok az újdonság. Ebben a korban már az autóban is jobban elnézelődik vagy ha a kezébe adsz egy játékot, leköti magát.

Ettől függetlenül ha pihenni akarsz, akkor azt elég nehéz vele. Én a tapasztalataim alapján szeretnék összeszedni néhány helyet, ahova érdemes magatokkal vinni és ahova semmiképpen:


Wellness-hétvége: 
Ha van lehetőséged olyan szállodát választani, ahol van gyerekmedence és játszóház, akkor mindenképpen vidd. Ez a kettő úgy leköti és lefárasztja, hogy nem lesz gondotok az alvással, így Ti is ki tudjátok pihenni magatokat. Emellett elszaladgál a szálloda bárjában vagy csak simán a folyosón, hiszen neki minden újdonság. Persze itt is szaladgálni kell utána, de az a napi 2-3 óra, amit a játszóházban elvan úgy, hogy Te csak ülsz és bambulsz ki a fejedből, felbecsülhetetlen.
Itt tudnám javasolni a Shiraz Hotelt Egerszalókon, ahol a bár mellett van a játszóház. Nagyon jó ötlet 🙂

Városlátogatás:
Sok ember, nagy forgalom és sok-sok látnivaló. Ez az a program, amit fél évesnél idősebb babával lehetetlen végigvinni. Egy hosszú hétvége alatt bármelyik európai nagyvárost meg lehet látogatni. Mivel ilyenkor sűrű a program – bár hiányozni fog – mégis eltereli a figyelmed a sok új információ, éjszaka pedig ki tudod aludni magad.
Ha a családod tud segíteni abban, hogy addig vigyáznak rá és Te is biztonságban tudod, sokkal jobban jársz, ha otthon hagyod. Legyen az a fejedben, hogy Neki sokkal jobb, ha otthon foglalkoznak vele, mintha egész nap húznád-vonnád magaddal egy zajos nagyvárosban. Ráadádul neki 3 nap a nagymamánál maga a vakáció, imádni fogja. Fel sem tűnik neki, hogy nem vagy otthon!

Autós körutazás:
Itt a legnehezebb eldönteni, hogy mi a jobb neki. Magaddal is viheted, akkor viszont sok látnivalóról le kell mondanod. Ha otthon hagyod, akkor pedig hiányozni fog. Hiszen amikor az autóban ültök, akkor akár alhatna is melletted és ez mindig eszedbe fog jutni. Nem is beszélve arról, amikor meglátsz egy szép játszóteret, és rögtön eszedbe jut, hogy élvezné ezt és miért is nem hoztad inkább magaddal.
A döntést a programtól és a hossztól tenném függővé. Nálam legalábbis van egy elvi határ. 2-3 napra még itthon hagyom a nagyszülőkkel, de egy hétre már sosem hagynám. Ha viszont magaddal viszed, és kb. 5 napra való programotok van, akkor inkább tervezzétek 2 nappal hosszabbra és akkor lesz idő játszóterezni is vele.

Tengerparti üdülés:
Ezt a gyerekek még nálad is jobban élvezik, jó hogy vidd magaddal! Imádni fogja. A gyerekeket felfoghatatlanul leköti a víz és a homok. Persze ha elég idős hozzá. Fél éves kor alatt csak akkor javaslom, hogy meg tudod oldani, hogy árnyékban legyen és ne érje közvetlen napfény, mert az gondot okozhat.
Azért nagyon jó a vízpart, mert még az ebéded is nyugodtan meg tudod enni. Szinte mindenhol találni olyan éttermeket, amik közvetlenül a parton vannak, így amíg a gyerkőc elhomokozgat, Te nyugodtan megeheted az ebédet. Nincs is ennél jobb 🙂


Ha kérdésed van bármivel kapcsolatban, vagy szívesen javasolnál témát, likeold a Babamamablog oldalt Facebookon és írj Nekem, válaszolni fogok! Ha nem akarsz kérdezni, akkor is lájkolj, nem haragszom meg érte 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.