Milyen gyógyszereket pakolj kisgyerekkel való utazáshoz?

Még aki a gyerek előtt gyakorlott utazó is volt, gyerekkel már jobban meggondolja, hova és mennyi időre merjen nekiindulni. Nehéz kiirtani azt a régi beidegződést, hogy a gyerek érkezésekor új élet kezdődik, a szülők minimum 3 évig nem mennek nyaralni és akkor is maximum a Balatonra. Hiszen ha egy felnőttel történik valami, akkor azt túl lehet élni, de a kisgyerekkel már nagy a kockázat. Mi lesz, ha belázasodik? Ha elesik? Ha elfogy a pelenka? Elfelejtek elég ruhát vinni neki? Vagy nincs elég tápszer?

Nos, gyakorlott utazóként elmondhatom, hogy minden csak pénz (és nyelvtudás/magabiztosság) kérdése. Külföldön is lehet pelenkát szerezni, plusz ruhát venni, vagy például babakádat ha a szálláson csak zuhanyzó van és nem tudod megfürdetni a picit. Betegség esetén sem kell kétségbe esni, külföldön is van patika. Sőt! A gyógyszerneveknél is igencsak nagyok az átfedések. Ha itthon ismersz 3-4 lázcsillapítót ami kifejezetten kisbabáknak van, ezek közül biztosan van 1-2 a másik országban is. Ha pedig olyan gond van, amivel orvoshoz szaladnál? Javaslom, hogy minden esetben köss utasbiztosítást, hogyha nagyobb költség lenne, akkor megtéríti a költségeket (például ha be kell tömni a fogad, kérsz róla számlát, minden további nélkül visszatéríti a biztosító). Én erre az EUB-t tudom javasolni, nem volt még velük rossz tapasztalatom. És amúgy is: ki ne látna el egy kisgyereket? A segítség mindig ott van, csak nem szabad kétségbeesni.

De akkor lényegre is térnék: mit érdemes betenni az útipatikába?

Először is kitérnék a mennyiségre. Ha mondjuk 3 napra utaztok el, akkor gondolod hogy elég lesz 2 adag mindenből, több úgysem kell. De egy kisgyereknél azért vannak bonyodalmak: mielőtt a szájába tennéd, kiborul; lenyeli de aztán felöklendezi; beadod a kúpot, de fél percre rá bekakil… szóval jobb többel készülni.

Valamint az utazás előtt pár nappal én már adok Multivitamint, amit próbálok külföldön is adni neki (Cebion Multivitamint simán belekeverem a tejébe és észre sem veszi).

Láz- és fájdalomcsillapító
Ez a legfontosabb. Erre az esetre én mindig teszek el Rubophent (lehet kúp vagy szirup is, amelyik jobban bevált) és mellé Frambolint (vényköteles). A  másodikat azért szeretem nagyon, mert a baba súlyától függően 5-10 csepp kell csak, sokkal egyszerűbb lenyomni a torkán mint bármi mást. Ha nincs még ilyened itthon, kérj a gyerekorvostól!
Ezek nem csak láz esetén jöhetnek jól, hanem amikor a foga fáj a picinek, vagy mondjuk elesett és fáj a lába.
És persze amiatt is fontos, hogy kétféle hatóanyagú legyen nálad, hogyha a gyógyszer normál adagolásban nem húzza le a lázát, akkor tudod váltva adni neki (ezt sajnos tapasztalatból mondom).
És persze a lázmérőt se hagyd otthon!



Hasmenésre
Smecta por

Tegyél el belőle minimum 10 db-ot, mert ha tényleg elkapja a picit a hasmenés, akkor lehet, hogy napokig adnod kell neki. Csak egy teáskanál vízben feloldod és beadod neki.

Köhögésre
Babyluft vagy Wick kenőcs
Megfázásra, orrfolyásra és köhögésre is a legjobb szer. Ezt ráadásul felnőttként is nyugodtan alkalmazhatod, ha szükség lenne rá.
Lándzsás útifű
Szintén köhögés esetére, bár ennek a beadása sokszor nehézségekbe ütközhet, mert finom íze ellenére pici korban nem rajonganak érte a babák.

Megfázásra
Nasivin Baby orrspray

Ha megfázik, akkor ebből naponta 3x 1-1 puffot kell adnod, lerövidíti az orrfolyásos időszakot és tisztítja is az orrát.

Külső sérülésekre
Bepanthen Plus kenőcs
Annyival több mint a normál popsikrém, hogy fertőtleníti is a sebet. Horzsolás, vágás vagy akár egy durvább pelenkakiütésre is jó lehet.

Ha a fentieket elpakolod, akkor már nincs nagy félnivalód. Ezekkel pár napig kordában tudod tartani a betegséget, ha pedig 2-3 nap alatt sem javul a helyzet, akkor akár külföldön, akár itthon amúgy is javasolt felkeresni egy orvost, aki ír fel valami komolyabbat.

Jó utat!

Ha kérdésed van bármivel kapcsolatban, vagy szívesen javasolnál témát, likeold a Babamamablog oldalt Facebookon és írj Nekem, válaszolni fogok! Ha nem akarsz kérdezni, akkor is lájkolj, nem haragszom meg érte 🙂

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.