Megkaptam a Szputnyik V védőoltást

Nem vagyok benne egyeltalán abban a célcsoportban, aki veszélyeztetett lenne a koronavírus miatt, de igazából felesleges kerülgetni a lényeget: ha utazni szeretnénk, egyszerűen elengedhetetlen, hogy kérjük az oltást.

Nem vagyok sem tanár, sem egészségügyi dolgozó, akkor hogyan kaptam meg ilyen hamar?

Múlt héten bátorkodtam felhívni a háziorvosom, hogy mit gondol, vajon mikor jövök sorra? Nem is kellett győzködni, rögtön rátért a lényegre: hogyha szeretném megkapni, jelenleg szinte korlátlan mennyiségben van a legközelebbi oltóponton a Szputnyik V vakcinából, és 2 nap múlva már mehetek is.

Ezen persze meglepődtem, hiszen a nálam sokkal idősebb családtagokat még nem hívták fel a rendelőből, hogy lehet menni, mégis van szinte korlátlan mennyiségben?

Mivel úgy beszéltük a férjemmel, hogy jobb mihamarabb túllenni rajta, így éltünk a lehetőséggel.

És mi van, ha pár év múlva lesznek most még nem ismert mellékhatásai?

Ezt persze biztosan nem tudhatjuk. De az biztos: a családomban már több olyan váratlan súlyos megbetegedés és haláleset is volt, amikor egyeltalán nem számítottunk rá, hogy az adott személyt ennyire gyorsan legyűri a koronavírus. Olyan emberek haltak meg, akik nem 70 évesek voltak és élhettek volna még sokat.

Ha évekkel később ki is derül, hogy hogy lesz bármilyen mellékhatása az oltásnak, ennél biztos nem durvább. Szóval milyen kockázatról beszélünk?

Hogyan zajlott az oltás?

Mivel oltópontra mentem, kicsit bonyolultabb volt, mintha a jól ismert háziorvosunktól kaptam volna meg.

Hihetetlen, hogy hány embert mozgósítottak. A karbantartót befogták betegirányítónak, az ápolók figyelték, hogy jól vannak-e akik megkapták az oltást. 3 asszisztens azt egyeztette, hogy akik ott vannak, biztosan jogosultak-e az oltásra és rendben vannak-e a papírok. Az oltás helyszínén pedig az orvoson kívül volt még 3 asszisztens…. Összességében gyorsan, gördülékenyen zajlott az ügyintézés, de így is 1,5 órát töltöttem az oltóponton.

Oltás után tapasztaltam mellékhatásokat?

A férjemmel egyszerre kaptuk meg, és teljesen máshogyan dolgoztuk fel:

Én: rögtön az oltás után elkezdett fájni, feszülni az oltás helye. Pár órával később már alig tudtam magasra emelni a kezem. Estére belázasodtam, égett az arcom, lüktetett a fülem és 120-as volt a pulzusom egész éjszaka, nem is aludtam semmit. Másnaptól már kutya bajom sem volt, azóta is jól vagyok.

Férjem: az oltás után fél órával elkezdett szédülni, émelyegni. Kis idő múlva elmúlt. Éjszaka nem tudott aludni, olyan nyugtalanság volt rajta. Másnap elkezdett neki is fájni a karja, olyan izomlázszerűen. Harmadnapra a nyugtalanság elmúlt, láza egyeltalán nem is volt.

Mit érzek most?

Összességében örülök, hogy túl vagyok rajta. Meghoztam a döntést, ezen sem kell már többet agyalni. Elkerülni úgysem tudtam volna valószínűleg, csak tolni, annak meg mi értelme.

Ha mondjuk az Astra Zenecát ajánlják fel, akkor lehetséges, hogy nem kértem volna, de a Szputnyikról jókat olvastam, legalábbis rosszakat nem. A Pfizer oltását halandóként szinte lehetetlen megszerezni, nem érdemes várni rá.

Az idő majd eldönti, jó döntés volt-e, de MOST úgy gondolom, hogy jól tettem.

Korábbi bejegyzések:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.