Mennyi mesenézés a megengedett?

Ez egy tipikus olyan téma, amin az Anyukák nagyon hosszasan tudnak vitatkozni különböző fórumokon. Nem igazságot szeretnék tenni, inkább csak elmesélni, hogy nálunk mik a szabályok.

Becsülöm azokat az anyukákat, akik teljesen mellőzik a TV-t a napi életből. De tényleg. Mert amikor hisztis a gyerek, vagy csak mondjuk be kellene ülnöm nagydologra, nagyon jól jön egy 10 percre, ha leül a kisfiam a kanapéra és ott is marad. Ehhez viszont szükséges, hogy a szülők se nézzenek TV-t. Hiszen csak az várható el, amit a szülőktől lát a gyerek. Mivel mi a férjemmel esténként napi 20 percre leülünk a TV elé, néha pedig beteszünk egy filmet, nem várok el olyat a gyerektől, amit én sem tudnék teljesíteni.

Ezért úgy döntöttem, hogy nem hozok semmiféle szabályokat. Ha látom rajta, hogy most jó lenne egy kis mese, hagy nézze. De ha nem köti le akkor rögtön kikapcsolom a TV-t.

Most 3 évesen nagyjából így alakul a mesenézés:

  • reggel ébredés után bekapcsolom, de kb. 10 percig nézi, aztán elkezd játszani. Ha látom, hogy nem nézi, akkor ki is kapcsolom
  • a déli altatásnál eddig megnéztünk 1 mesét, de ez mostanában kezd elmaradni
  • délutáni ébredés után is kb. 10 percig nézi a mesét aztán inkább játszik helyette
  • este alvás előtt vagy meseolvasás van, vagy egy Bogyó és Babóca a telefonon. Na jó, ebből néha kettő lesz, de az is belefér a 10 percbe
  • napközben nagyon ritka, hogy bekapcsoljuk a mesét. De mihelyt nem nézi, ki is kapcsolom.
  • nyaralásokon az autóban ha nagyon uncsi van vagy álmos és nem akarom, hogy még elaludjon, akkor nézhet mesét iPaden
  • ha étterembe, orvoshoz megyünk akkor ott kb. 20 perc után kezd unatkozni, akkor kap mesét

Én úgy érzem, ez így egészen jó a mai gyerekekhez képest, de ebben sokat segít, hogy Peti nagyon aktív gyerek és inkább játszik, mintsem mesét nézzen. Ennek nagyon örülök és próbálom nem elrontani.

Azt nem támogatom – amit sok helyen látok – hogy egész nap megy otthon a TV. Semmi értelme. Ha nézi, akkor igenis üljön előtte, ha meg játszani szeretne inkább, akkor ne zúgjon a TV.

Kapcsolódó bejegyzések:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.