Túlhordás – mire számíthatsz, ha nem indul be a szülés a kiírt dátumig?

A legtöbb kismama inkább azon aggódik, nehogy gond legyen a terhesség folyamán és túl hamar induljon be a szülés. Eszébe sem jut az az eshetőség, hogy mi van, ha nem indul be a szülés a kiírásig? Pedig ez sokkal gyakoribb eset, mint gondolnád!

Az első terhességem folyamán én is egyfolytában azzal foglalkoztam, nehogy hamar bújjon ki a baba. Aztán ahogyan közeledett a dátum, nőtt a feszültség – de semmi sem történt.

Nálam 39 hétnél jött ez az a pont, amikortól kezdve – mivel teljesen zárt volt a méhszájam – az orvosom próbált egy picit ráhatni és erőteljesebbek voltak a méhszájvizsgálatok. Mit is mondjak, nem túl kellemes dolog.

Egy ilyen erőteljesebb vizsgálat segíthet beindítani a szülést, de csak abban az esetben, ha hamarosan amúgy is megindulna. Nálam sajnos semmit sem ért.

Kisebb sokk ért, amikor közölte velem, hogy amikor betöltöm a 40 hetet, másnap be kell feküdnöm a kórházba. Ettől nem voltam túl boldog, főleg mert amúgy minden eredményem szuper jó volt. Teljesen feleslegesnek láttam az egészet.

Rossz kedvvel vonultam be a kiírt dátum utáni napon. Ott felvették az adataim, már minden papírt, leletet le kellett adnom. Mivel fogalmam sem volt, meddig húzzák a dolgot ha magától nem indul meg a szülés, nagyon elkeseredtem. Úgy éreztem, magamtól sosem szülök meg.

A következő vizsgálatokat végzik a mi kórházunkban a túlhordós kismamák esetében:
– minden reggel súlymérés, láz, vizelet, vérnyomásmérés
– reggel 6-tól este 9-ig 3 óránként szívhanghalltatás (CTG-vel)
– napi 1 20-30 perces CTG
– kétnaponta méhszájvizsgálat és tágítás
– 2-3 naponta UH, ahol leginkább a méhlepény állapotát és az áramlást nézik

De bárhogy is stresszeltem magam, a szülés csak nem indult meg. Pedig naponta többször is ment a forró zuhany, nagyon sokat lépcsőztem, sétáltam. Ittam a málnalevél teát, mégis semmi. 1 hét alatt annyi történt, hogy a teljesen zárt méhszájam 1 ujjnyira nyílt ki a sok tágítás hatására. Még jóslófájásaim sem voltak.

Aztán kiderült végre, hogy mi ilyenkor a protokoll: ha a kiírás + 1 hétre sem indul meg a szülés, akkor megindítják. Ha picit nyitott a méhszáj, akkor burokrepesztéssel, jó esetben ettől megindul a folyamat és nem kell semmilyen más ráhatás. Ha nem jönnek kellő ütemben a fájások, akkor jön az oxitocin, ha az sem használ, akkor pedig császár.

Higyjétek el, nem én voltam az egyetlen a kórházban, aki így járt. Mindig van pár kismama, aki túlhordással fekszik benn és szinte az összesnél azt láttam, hogyha 40 hétre nem jön ki magától a gyerek, akkor +1 hétnél indítják. 

Most a második terhességemnél is valószínűleg így járok. 2 nap múlva töltöm a 40 hetet és most is teljesen zárt a méhszájam. A babaával minden rendben, szuper jól érzi magát odabenn 🙂

Mostmár nem félek annyira a befektetéstől, azt az 1 hetet csak kihúzom valahogy. Egyedül az a gond, hogy hiányozni fog a kisfiam 🙁

Kapcsolódó bejegyzések: 

Minden, amit a CTG-ről tudni érdemes

Terhességi tünetek a második és harmadik trimeszterben

Baba fejlődése az első hónapban

“Túlhordás – mire számíthatsz, ha nem indul be a szülés a kiírt dátumig?” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. 39.hétben vagyok, és semmi jele annak hogy szeretne jönni a kislányunk. Első baba lesz. Has keményedés az van, de ennyi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.